Lichtmiswandeling - Parochie Sint-Martinus

Ga naar de inhoud
BIJ HET LICHT-EILAND

Vrijdag 5 februari. Tegen schemerdonker om 18.00 u. vertrok het eerste gezin vormelingen op de Lichtmistocht op weg naar het Licht-eiland, voorzien van het nodige materiaal, want er was wat nodig om de opdrachten uit te voeren.

Zaterdag 6 februari was het eerste gezin eerste communicanten present om 13.30 u. voor dezelfde tocht en dezelfde opdrachten als de vormelingen.

Buitengewoon hoe iedereen altijd stipt - of zelfs wat vroeger - op de startplaats was: de kerk.

Zoals jonge ouders en hun kinderen probleemloos overweg kunnen met de smartphone was het geen probleem om weliswaar met het plannetje in de hand de tocht aan te vatten.

Op iedere halteplaats beluisterden ze eerst een fragmentje uit het verhaal van de opdracht van Jezus in de tempel.

Een eerste opdracht voerden ze uit aan het kapelletje in de Kapselstraat waar Jozef als eerste aan het woord kwam en waar ze dan als gezin met takjes of ander materiaal dat ze ter plaatse vonden, een bedje maakten voor Jezus, hun meegebrachte pop erin legden en een foto maakten.

Nog een woord herkennen in dooreen gehaalde letters en dan op naar de tweede halte in de Leemstraat waar Maria beluisterd werd. Net als Maria veel lichtjes zag branden, mochten ze onderweg naar de derde halte 7 verschillende  lichtjes vinden. Nog 2 woordjes halen uit een rebus en dan werd zo ongeveer de derde halteplaats bereikt aan het speelpleintje in de Petrus Delenstraat.

Oei, koning Herodes stuurde heel wat soldaten om hen tegen te houden. Maar geen nood, want wat bladeren en takjes vormden hinderpalen. Niemand uit het gezin mocht daar geblinddoekt op trappen. Wat een geluk dat de andere gezinsleden de nodige instructies gaven.

Nog een woordje vinden met opgegeven cijfers en alles was klaar om weer op weg te gaan.

Op de vierde halteplaats aan de parking van de bib, werd Hanna beluisterd en mocht een persoon uitgebeeld worden die het hele gezin kende en dus op zoek moest gaan naar wie uitgebeeld werd. Nog twee woorden vinden uit een hele serie letters kriskras door elkaar gehaald en dan was de weg naar de eindhalte in de kerk niet ver meer.   

Daar wachtte Simeon hen op. Hij vertelde hen over zijn vreugde omdat hij in zijn oude dag Jezus, hét Licht nog had mogen zien.

Niet altijd even gemakkelijk en voor anderen heel vlotjes om te zeggen voor wie onze communicanten zelf een lichtje wilden zijn en hoe ze dat zouden laten zien. Nog een gezamenlijk licht-gebedje en een drijfkaarsje om het lichteiland te vergroten en dan kon het laatste raadsel opgelost worden om dan alle gevonden woorden te bouwen tot de ultieme zin:

Jezus is een lichtje voor jou en voor mij.  Nog een drankje voor alle kinderen die meededen aan de tocht en een fantastisch recept voor 12 Lichtmis-pannenkoeken en met heel veel uitgesproken tevredenheid en dankbaarheid kon ieder na een geslaagde onvergetelijke tocht weer naar huis.

En al vrij snel na de wandelingen kregen we foto's doorgemaild waarvan je er enkele hier ziet.


Sint-Martinus Westmalle
Terug naar de inhoud